Daar stond ik dan, met een briefje in mijn hand waarop ik de meest vreselijke gedachtes die door mijn hoofd gingen had moeten schrijven. Ik keek nog eens naar dat briefje en kon alleen maar “FUCK” denken. Hoe kon ik die dingen toch steeds weer denken over mezelf?! Tegenover mij staat een dierbare vriendin die met me mee is gegaan naar deze middag vol oefeningen voor persoonlijke ontwikkelingen. Ook zij heeft zo’n briefje in haar handen met haar vreselijke gedachtes erop.

Die nare stemmen in ons hoofd

We kijken elkaar aan, beide met tranen in onze ogen omdat we weten wat er komt. We moeten de dingen die we steeds weer tegen onszelf zeggen tegen de ander gaan zeggen. Ik begin met die dingen op mijn briefje en ik voel me enorm opgelaten, dit soort dingen zou ik werkelijk nooit tegen een ander zeggen! Mijn vriendin begint te huilen terwijl ik tegen haar zeg wat ik altijd in gedachten tegen mezelf zeg, mijn eigen tranen doen met haar mee. Wat een verschrikkelijke gedachten zijn dit toch! We pakken elkaar vast en drogen onze tranen. Vervolgens vertelt zij aan mij wat er op haar briefje staat, ik huil weer samen met haar. Beide zijn we het er absoluut niet mee eens wat de ander tegen zichzelf zegt.

Zeg niet tegen jezelf wat je ook niet tegen een ander zou zeggen

De missie van deze opdracht was geslaagd: zeg niet steeds weer tegen jezelf wat je ook nooit tegen een ander zou zeggen. Het is inmiddels een paar jaar geleden maar ik heb deze oefening in m’n hart gesloten. Iedere keer wanneer ik mezelf naar beneden haal in mijn hoofd, stel ik mezelf de vraag: zou ik dit ook tegen mijn zus zeggen, of een vriendin? Is het antwoord NEE, dan stop ik er ook mee met het zeggen van die dingen tegen mezelf.

Lees ook: Zelfliefde voor meer geluk in je leven

We zijn zelf ons hardste jurylid

We zijn over het algemeen het hardste voor onszelf en dat is zonde. Juist door al die stemmen uit het verleden of door al die lelijke dingen te blijven herhalen, doe je jezelf tekort. Je haalt jezelf naar beneden terwijl dat verre van nodig is. Het is zelfs onwenselijk! Gelukkig kun je het jezelf afleren door er bewust van te zijn. Zodra je ervan bewust bent dat je dit doet kun je namelijk jezelf corrigeren. Dan moet een gewoonte worden dus weet dat het veel moeite gaat kosten maar dat het je steeds gemakkelijker af zal gaan. Oefening baart kunst, ook op dit vlak. Corrigeer die negatieve gedachte keer op keer en zet er een positieve gedachte tegenover. Bijvoorbeeld:

Niet: zie je wel dat je het niet kunt, je bent nergens goed in!
Maar: Je kan het wel, je moet alleen nog wat oefenen en anders vraag je om hulp.

Dat klinkt simpel

En eerlijk gezegd moet je het ook niet moeilijker maken dan dat het is. Wat zou je tegen een vriendin, een zus of een dochter zeggen die de dingen die jij tegen jezelf zegt, hardop zou zeggen? Waarschijnlijk het tweede, niet het eerste, dus waarom zou je dat tegen jezelf zeggen?! Leer jezelf daarom deze andere gedachtegang aan, dan zal je merken dat het je steeds makkelijker afgaat én dat je zelfbeeld verandert.

Liefs Kimberly handtekening