Ondernemen als moeder kan een behoorlijke uitdaging zijn: je wil graag je bedrijf eer aandoen en ondertussen ook de beste moeder zijn die je kunt zijn. Schuldgevoelens voel je wanneer je met je kind bezig bent (want je opdrachtgevers / klanten wachten) maar ben je aan het werk dan denk je aan alle dingen die je met de kinderen had kunnen doen. En dan ben je er zelf ook nog als mens terwijl er maar 24 uren in een dag zitten. Maar ondernemen mét balans en zonder schuldgevoelens kan jij ook! Hoe? In deze blog heb ik drie tips voor je.

Als moeder met plezier een eigen bedrijf hebben, zonder schuldgevoelens

De laatste jaren is er een exponentiele groei in ondernemende vrouwen (Bron: KVK). Dat is niet zo raar want er zijn steeds meer mogelijkheden om gemakkelijk een bedrijf te starten als ondernemende moeder. Social media heeft daar duidelijk aan bijgedragen. En het is fijn want als eigen baas kun je gemakkelijker een inkomen combineren met het moederschap. Maar dan moet er wel een balans worden gecreëerd tussen de twee, want anders kun je waarschijnlijk toch beter voor een baas werken in plaats van zelf de baas zijn.

Tip 1: plan je dagen

Prioriteiten stellen is noodzakelijk als ondernemen, als moeder en dus zeker als ondernemende moeder! Maak je dagen overzichtelijk door je doelen en to do’s voor de week op te schrijven en daarna op te delen in hapklare brokken die je per dag indeelt. Denk hierbij aan de dingen die je voor je bedrijf moet doen: administratie, social media, deadlines, e-mail, klantcontacten, facturatie, content schrijven en het bijwerken van producten. Maar denk er ook aan om blokken in te plannen voor de kinderen, het huishoudelijke zaken en voor jezelf. Op deze manier krijg je inzicht in hoeveel tijd overal in gaat zitten en kun je er rekening mee houden hoeveel tijd je moet blokken voor deze activiteiten.

Tip 2: vergeet jezelf niet

Ik schreef het al bij tip 1: plan ook tijd in voor jezelf! Jij als vrouw, persoon en mens bent het middelpunt van jouw bedrijf. Maar vaak ook van je gezin. Dat is uiteraard heel mooi en waardevol maar kan ook allemaal behoorlijk uitputtend zijn. Daarom is het belangrijk om ook tijd te blokken voor zelfzorg en/of tijd die je volledig aan jezelf in je eentje kunt besteden. Je telefoon laad je tussendoor ook op voordat je hem weer kunt gebruiken, jij verdient ook je tijd om op te laden. Naast dat je het verdient is het essentieel in je leven om jezelf deze tijd en aandacht te geven. Zo kun je op alle vlakken je beste jij zijn.

Tip 3: leg de lat wat lager

Yup, dat klinkt heel makkelijk en dat is het niet. Dat is een proces. Maar waar een ander pas echt gelukkig is met een omzet van € 10.000,- per maand, is een ander al gelukkig met € 1500,- in de maand. Wat is er voor jou nou echt belangrijk, wat moet er echt gebeuren? Hou in je achterhoofd dat diegenen die € 10.000,- waarschijnlijk ook nog eens een berg aan uitgaven hebben. Onder de streep houden zij dus (veel) minder over dan dat bedrag. Dat is prima, zolang dat hen gelukkig maakt. Wees je bewust als ondernemende moeder van de dingen die je doet; is het echt nodig en moet het ook echt nu of kan het best even wachten? En als de druk je te veel is, kijk dan naar de mogelijkheden om delen van je bedrijf uit te besteden of te vergemakkelijken. Er zijn overal opties voor! Leg jezelf dus minder druk op en leg de lat wat lager.

Meer hulp? Op de pagina voor badass ondernemers lees je wat ik jou als coach voor (ondernemende) moeders kan bieden maar vind je ook een fijne (gratis) download planner die jou helpt het beste uit je bedrijf én moederschap te halen! Ik wil meer weten…..

Liefs Kimberly handtekening