Een heel belangrijk punt in je leven zou de liefde voor jezelf moeten zijn, immers ben jij zelf de enige die je hele leven bij je is. Het kan echter wel lastig zijn om je zelfliefde en zelfacceptatie te vergroten zodat je deze als kernpunten in je leven mee kunt nemen. Op deze 5 manieren kan jij jouw zelfliefde en zelfacceptatie vergroten!

Het vergroten van je zelfliefde

Misschien lijkt het wel een onmogelijke opgave door met een aantal oefeningen je zelfliefde te vergroten. Dat is het gelukkig niet! Het kan zelfs al met een paar kleine aanpassingen in je leven. Deze hebben jouw aandacht en tijd nodig, er is dus geen kant en klare oplossing voor meer zelfacceptatie en zelfliefde. Maar zodra jij de volgende punten toepast zal jij al snel verschil merken.

1. Een liefdesbrief aan jezelf schrijven?

Je zal het wel nog kennen van vroeger: de liefdesbrief. Zodra je verliefd was schreef je brieven naar diegene waar je verliefd op was, sms-jes of appjes. En een hele belangrijke stap in zelfliefde is het positieve zien aan jezelf. Schrijf daarom eens een liefdesbrief aan niemand minder dan jezelf. Richt je hierbij op wat jouw lichaam voor je gedaan heeft, wat het nu voor je doet en op alle mooie dingen die jij als persoon al hebt behaald. Beschrijf die dingen voor jezelf en geef eens een compliment aan jezelf over deze mooie dingen.

2. Durf jezelf te zijn en accepteer je eigen minpunten

Iedereen heeft goede punten en mindere punten aan zijn of haar persoonlijkheid. Dat is niet erg. Het is wel belangrijk om deze mindere punten te accepteren van jezelf. Jezelf blijven verzetten tegen het een of ander zal meer energie kosten dan dat je die punten accepteert en doorgroeit. Juist door te accepteren geef je meer ruimte voor groei. Schrijf bijvoorbeeld eens op wat jouw minpunten zijn en schrijf dan ook op hoe je het graag anders zou willen zien, maar ook vooral waarom je dat anders zou willen zien. Heb je er echt last van of denk je dat anderen er last van hebben?

3. Pas zelfzorg toe voor meer energie en rust

Een essentieel deel van je leven is zelfzorg. Deze zorgt voor meer energie en rust wanneer jij je grenzen en emoties zal (h)erkennen. Een batterij moet ook opladen, jij als mens dus ook. Je kunt niet oneindig door blijven rennen en door blijven gaan. Een pas op de plaats is dus hard nodig. Zelfzorg is breed en bestaat niet alleen uit een moment alleen zijn op de bank. Het is ook om hulp vragen wanneer dat nodig is, doen aan zelfontwikkeling en je grenzen aangeven.

Lees ook: 50 dingen die je kunt doen als zelfzorg

4. Wees lief voor jezelf en vergroot je zelfliefde

In deze gedreven en competitieve samenleving lijkt het soms wel alsof we oneindig door moeten blijven rennen. Naast een groot stuk aan zelfzorg is ook de lat lager leggen voor jezelf een belangrijke stap in het vergroten van je zelfliefde. Waarom moet je aan alle eisen voldoen die je jezelf oplegt? Is dat omdat je die zelf graag zo wil hebben of omdat je denkt dat het moet? We zijn onze eigen hardste jurylid en zijn enorm hard voor onszelf wanneer we fouten maken. Maar maken we niet allemaal fouten?

Begin er dus eens mee om meerdere keren per dagen tegen jezelf te zeggen dat jij van jezelf houdt. Zeg het tegen jezelf tijdens het tandenpoetsen, tijdens het autorijden, tijdens het koken, wanneer je de kinderen hebt weggebracht naar school e.d. Zeg het meerdere keren per dag en probeer daarna een keer goed diep in te ademen. Zodra jij jouw zelfliefde op deze manier zal vergroten ga je ook merken dat je de ruimte voelt om de lat lager te leggen. Een keer het e.e.a. doorschuiven naar de volgende dag, een fout maken of jezelf de ruimte gunnen voor ontwikkeling, het zal allemaal volgen.

5. Leer je grenzen aangeven

Grenzen bewaken zal je enorm helpen om je eigen ruimte te pakken. Jij bent het namelijk waard om met je eigen ruimte te pakken en om aan te geven wat je wel of niet prettig vind. Je eigen grenzen leren aanvoelen zorgt ervoor dat je meer rust zal voelen, zelfzorg zal toepassen en een toename van zelfacceptatie en zelfliefde. Grenzen (h)erkennen heb jij als persoon gewoonweg recht op. Jij mag je grenzen hebben, net als ieder ander en door ze aan te geven geef jij je eigen persoon meer ruimte.

Liefs Kimberly handtekening